ZDRAVA SPLETNA STRAN E-NOVICE

Poskrbite za svoje zdravje Živite zdravo življenje

 

Trenutno se nahajate: Domov > Zdrava prehrana

Zdrava prehrana

Zdrava prehrana kot temelj za zdravo življenje

V zdravi prehrani že dolgo velja pravilo zmernosti. Zdrav način prehranjevanja vključuje sadje in zelenjavo, vitamine in minerale, v manjši meri pa tudi beljakovine in maščobe. Obroke vskodnevne prehrane razdelite na pet manjših - tako boste manj obremenili prebavo in presnovo telesa. 

krompir je zdrav

Krompir ima bogato hranilno vrednost

Zaradi njegove široke uporabnosti, bogate hranilne vrednosti in naših prehranskih navad, je krompir stalnica v vsakodnevni prehrani in ga porabimo veliko.

 

testenine

Testenine - priljubljena hrana

Testenine so pomemben žitni izdelek ter zaradi okusnosti, lahke prebavljivosti in preproste, hitre priprave vse bolj priljubljene tudi pri nas. Uživamo jih lahko za predjed, kot prilogo k mesnim in zelenjavnim jedem ali kot samostojno jed.

 

Eno jabolko na dan, zdravnik daleč stran!

Jabolka so pomembno sadje v prehrani raznih narodov, saj je sveže jabolko idealna zdrava hrana, lahko pa je tudi okusna in sočna obogatitev katerekoli jedi, celo solate.

 

Med - dragocena hrana

Med deluje izrazito antibiotično in je učinkovit zlasti pri zdravljenju infekcij in prehladnih obolenj v ustih, žrelu in dihalnih poteh. V njem je del neokrnjene narave, saj ga proizvedejo čebele iz različnih virov.

 

čokolada je zdrava

Čokolada je bolj zdrava, kot ostale sladkarije

V čokoladi je več kot 400 različnih sestavin. Raziskave so pokazale, da so nekatere sestavine po kemični sestavi zelo podobne adrenalinu in amfetaminu, zato ne preseneča, da čokolada vpliva na naše razpoloženje.

 

Pivo je bogato z vitamini in minerali

Pivo gasi žejo, osvežuje in vpliva na dobro razpoloženje. V zmernih količinah pa ima pivo tudi ugodne vplive na zdravje in lepoto. Pivo vsebuje vitamine skupine B (B1, B2, B3, B6), magnezij, kalij, železo in cink.

 

suho sadje

Suho sadje je zdrav in odličen vir energije

Suho sadje je odlična prehrana, saj je uporabno dolgo časa. Pozimi, ko so temperature nizke, njegovemu hranjenju ni potrebno posvečati posebne pozornosti, ostale mesece pa je v nevarnosti, saj se hitreje stara.

 

lubenica

Lubenica - hranilna in malo kalorij

Zaradi majhne vsebnosti kalorij je lubenica idealna hrana za vašo postavo in zdravje. Vsebuje kar 92 % vode in je pravo skladišče vitaminov in mineralov.

 

Soja - zakladnica beljakovin

Soja je edina rastlina, ki bolje poskrbi za beljakovine v človekovi prehrani kot meso. Njene beljakovine lahko človek izkoristi lažje in bolje kot tiste v mesu.

 

Limona je odličen vir vitamina C

Limona je nadvse dragoceno živilo in pozitivno vpliva na zdravje. Med drugim so v njej snovi, ki zmanjšujejo vsrkavanje maščob in vrsta eteričnih olj, ki preprečujejo nastajanje holesterola.

 

 

 

 

© E-vitamin