Sladkorna bolezen – diabetes

Sladkorna bolezen je motnja v presnovi ogljikovih hidratov. Diabetes ali sladkorna bolezen je splošni izraz, s katerim označujemo biokemimijskih nepravilnosti, ki se kažejo v tem, da telo ne more izrabljati ogljikovih hidratov, sladkorjev in škroba iz hrane.

Kaj je sladkorna bolezen?

Diabetes ali sladkorna bolezen je splošni izraz, s katerim označujemo biokemimijskih nepravilnosti, ki se kažejo v tem, da telo ne more izrabljati ogljikovih hidratov, sladkorjev in škroba iz hrane. Zaradi tega se koncentracija sladkorja v krvi poveča, kar lahko sproži resne težave, tudi bolezni srca, kap, bolezni ledvic in slepoto. Pomanjkanje inzulina in povečan nivo krvnega sladkorja sta značilnosti sladkorne bolezni, bolezni, za katero obolevajo milijoni ljudi po vsem svetu.

Kako prepoznamo znake sladkorne bolezni?

Najobičajnejši znaki, ki opozarjajo na bolezen in na katere bi morali biti še posebej pozorni, so:

  • pogosto odvajanje seča (telo tako hoče izločiti višek glukoze iz organizma)
  • povečana žeja (telo skuša nadomestiti izgubo tekočine)
  • oslabljen, nejasen vid
  • izguba teže (organizem ne more uporabljati glukoze, zato energijo črpa iz maščob in proteinov)
  • utrujenost (organizem ne predeluje krvnega sladkorja v energijo in mu zato energije primanjkuje)
  • povečan občutek lakote.

Diabetes tip I

Ta oblika sladkorne bolezni nastane v otroštvu. Vzrok je nezmožnost trebušne slinavke, da bi izdelovala dovolj inzulina. Diabetes tipa 1 običajno zdravimo z dodatnim inzulinom in tudi s strogo omejeno prehrano z malo sladkorja. Zdravniki menijo, da imajo ljudje s sladkorno boleznijo tipa I gensko nagnenje k temu obolenju.

Diabetes tip II

Pri diabetesu tipa II pa gre za inzulinsko odpornost. To pomeni, da telo ustvarja sicer dovolj inzulina, vendar inzulin ni učinkovit. Najhuje pri tej obliki sladkorna bolezni je, da lahko bolniki z njo živijo dolga leta, pa za to sploh ne vedo. Pogosto se ob postavitvi prave diagnoze pri bolnikih že razvije katera od hudih posledic diabetesa. Diagnoza je znamenje, da je napočil čas za spremembe v načinu življenja.

Debelost – poglavitni dejavnik za nastanek sladkorne bolezni tipa II

Dejstvo je, da je 95 % sladkornih bolnikov predebelih. Pravilna prehrana je zelo pomembna pri preprečevanju kot tudi uravnavanju sladkorne bolezni.

Dodatki k prehrani, ki pomagajo pri sladkorni bolezni

Krom: če telesu dovajamo krom, ta takoj pomaga in razkroji odpornost proti inzulinu. Telesne celice spet reagirajo na inzulin, trebušna slinavka ga izloča manj, zato prihaja v celice manj maščobe in maščobne celice spet postanejo prepustne. Krom boste našli v polnovrednih žitih, pšeničnih kalčkih, slivah, brokoliju, oreščkih in jetrih.

Magnezij: ta mineral ima pomembno vlogo pri presnovi sladkorja. Nizke koncentracije magnezija v telesu zvišujejo tveganje za nastanek sladkorne bolezni. Raziskave so pokazale, da magnezij starejšim ljudem znižuje krvni tlak in izboljšuje učinkovitost inzulina. Naravni viri so: soja, sir, arašidi, orehi, oves, krompir v lupini, banane, avokado, rjavi riž in posušene marelice.

Telesna dejavnost

Znano je, da telesna dejavnost, prehranjevanje z malo maščobami in sladkorja ter zdrav način življenja pomagajo zavirati zaplete zaradi sladkorne bolezni. Pri redni telesni dejavnosti se celice bolje odivajo na inzulin in bolje presnavljajo glukozo.Telesna dejavnost izboljšuje občutljivost na inzulin.

Scroll to Top