ZDRAVA SPLETNA STRAN E-NOVICE

Poskrbite za svoje zdravje Živite zdravo življenje

 

Trenutno se nahajate: Domov > Prebava

Prebava

Prebava, prebavne težave, pomoč pri prebavi

Prebava je razgradnja hrane v manjše sestavine, ki se lahko absorbirajo v krvni obtok. Prebava ali katabolizem je razdeljena na dve vrsti - mehanska razgradnja hrane, ki se pojavi v ustih, ko se fizično razgradi na manjše kose in kemično presnovo, ki se pojavi v prebavnem traktu, kadar se živilo razdeli v majhne molekule s pomočjo prebavnih encimov. 

Laktozna intoleranca

O laktozni intoleranci govorimo, kadar v tankem črevesju primanjkuje določen encim, imenovan laktaza, potreben za prebavo laktoze, mlečnega sladkorja in drugih mlečnih izdelkov.

 

Pomanjkanje želodčne kisline – simptomi

Najpogostejši znaki pomanjkanja želodčne kisline so zgaga, delno prebavljena hrana, pomanjkanje B vitaminov in železa ter zaprtje in / ali driska. 

 

Aktivno oglje proti napihnjenosti

Aktivno oglje je priljubljeno naravno sredstvo za prekomerne pline, napihnjenost, razstrupljanje in preprečevanje alkoholnega mačka, lahko pa tudi reši življenje kot prva pomoč pri zastrupitvi. 

 

Papain - encim

Papaja vsebuje poseben prebavni encim, imenovan papain, ki je najbolj znan kot močan prebavni pripomoček. Polegl tega ahko tudi pomaga telesu, da ozdravi rane, zmanjša vnetje, očisti kri in še veliko več. 

 

Bromelain

Bromelain je protivnetni encim. Pomaga zmanjšati bolečine, deluje proti raku in izboljša prebavo. Poleg tega celo pomaga pri hujšanju. 

 

Žolčni kamni: resnični vzroki in zdravljenje

Žolčni kamni so majhni kamni, običajno sestavljeni iz holesterola in nastajajo v žolčniku. V večini primerov ne povzročajo težav. Če pa se žolčni kamen ujame v odprtino (kanal) v žolčniku, lahko sproži nenadne, močne bolečine v trebuhu.

 

Prebavni encimi

Ko staramo, naše telo proizvaja vse manj prebavnih encimov. Brez zadostne količine prebavnih encimov hrana delno prebavljena ali neprebavljena prehaja v debelo črevo, kar povzroča napihnjenost, pline in drisko. 

 

Pomanjkanje želodčne kisline

Nizke ravni želodčne kisline lahko privedejo do povečanega vnetja po telesu, slabe prebave in številnih različnih zdravstvenih težav. Obstajajo številni vzroki, ki lahko vodijo h kronično nizki produkciji želodčne kisline.

 

 

 

 

© E-vitamin