ZDRAVA SPLETNA STRAN E-NOVICE

Poskrbite za svoje zdravje Živite zdravo življenje

 

Trenutno se nahajate: Domov > Prebava

Pomanjkanje želodčne kisline – simptomi

Ste vedeli, da kar 90% odraslim primanjkuje želodčne kisline?

Hipoklorhidrija ali nizka raven želodčne kisline je pogosto spregledana težava, povezana z drugimi boleznimi, kot so rak želodca, astma in revmatoidni artritis. Če imate simptome, kot so refluks kisline, zgaga, bruhanje, plini, napihnjenost ali slabost po jedi, je zelo verjetno, da imate težave s pomanjkanjem želodčne kisline

 

Najbolj pogosti znaki pomanjkanja kisline so:

 

1. Spahovanje ali plini približno eno uro po obroku

  • Spahovanje po obroku je pogosto posledica premalo želodne kisline. Ena izmed najpomembnejših nalog želodčne kisline je, da sproži odprtje pilorične zapiralke, ki povezuje želodec in dvanajstnik (zgornji del tankega črevesja).

  • Ta mali ventil je zelo pameten in se ne bo odprl, dokler vsebina v želodcu ni zadovoljivo prebavljena. To pomeni predvsem, da mora biti v želodcu dovolj kislo okolje. Če pilorična zapiralka čaka in čaka na zadostno količino želodčne kisline, začne medtem hrana v želodcu fermentirati (gniti).

  • Fermentacija kot vemo ustvarja pline in plini se morajo nekam sprostiti. Ali grejo navzgor ali navzdol, je odvisno od precej dejavnnikov. Rezultat tega pa sta lahko dva simptoma. Spahovanje ali plini.

 

2. Napenjanje in krči v roku ene ure po obroku

  • Kot smo že omenili fermentacija v želodcu ustvarja pline in plini ustvarjajo pritisk. Pritisk povzroča napihnjenost in pogosto precejšnje nelagodje.

 

3. Zgaga ali refluks želodčne kisline

  • V nasprotju s splošnim mnenjem refluks kisline ne povzroča preveč kisline, v večini primerov je to dejansko pomanjkanje želodčne kisline, kar vodi kislino na napačno mesto.

  • Požiralnik ima pH okoli 7, kar je nevtralna vrednost. Kot smo že omenili v točki 1, zaradi pomanjkanja želodčne kisline hrana v želodcu fermentira, kar povzroči pline, plini pa ustvarjajo pritisk.

  • Pritisk potiska pline navzgor (ali navzdol) in včasih s plini pride v požiralnik tudi malo želodčnih sokov. Občutljive stene požiralnika niso primerne za tako moč kisline – zato nas refluks zapeče.

  • Jemanje tablet proti zgagi umiri simptome, v osnovi pa še poslabša dejansko stanje, saj antacidi (zdravilo za zmanjšanje kisline) še bolj zmanjšujejo želodčno kislino.

 

4. Slab zadah, tudi po umivanju zob

  • Ker se hrana v želodcu ne prebavi pravilno (gnije), ta vonj prihaja navzgor po požiralniku vse do ustne votline. Nobeno umivanje zob vas ne reši te nadloge, saj je njen izvor v želodcu.

  • Težavo je potrebno rešiti pri njenem izvoru – pomanjkanje želodčne kisline.

 

5. Smrdljiv znoj

  • Znoj je lahko smrdljiv iz veliko razlogov . lahko je to znak pomanjkanja magnezija, pogosto je tudi znak, da organi razstrupljanja (jetra, vranica) potrebujejo več vaše pozornosti.

  • Kako sta povezana smrdljiv znoj in pomanjkanje želodčne kisline? Zaradi pomanjkanja želodčne kisline se tudi beljakovine nepravilno razgradijo.

  • Take beljakovine postanejo hrana in gojišče za bakterije in kvasovke (kandida), ki se nenadzorovano razmnožujejo in ob tem proizvajajo toksine, ki mašijo jetra in ledvice.

 

6. Niste lačni za zajtrk

  • Bolniki s pomanjkanjem želodčne kisline po navadi radi pozno večerjajo in potem zjutraj niso lačni.

  • Zaradi premalo kisline hrana obleži v želodcu za dlje časa.

 

7. Čez dan ste vseskozi lačni, tudi kadar imate poln želodec

  • Nepopolna prebava zaradi premalo želodčne kisline pomeni, da iz zaužite hrane ne dobite vseh potrebnih hranil (beljakovin, mineralov, vitaminov,…).

  • Zato vam bo telo kmalu po obroku spet dalo signal, da potrebuje hranila. In tako spet izčrpavate že tako majhne zaloge želodčne kisline.

 

8. Utrujeni po obrokih

  • Če mora prebavni sistem garati, da prebavi hrano, vsakič porabi precej več energije za prebavo, kot pri zdravemu človeku. Zato se ljudje, ki jim primanjkuje želodčne kisline po obrokih počutijo zaspano in utrujeno.

 

9. Neprebavljena hrana v blatu

  • Nizka raven želodčne kisline vpliva na prebavo vsega kar jeste - ne samo beljakovin. Želodčna kislina je poleg razgradnje beljakovin zadolžena tudi, da sproži izločanje prebavnih encimov iz trebušne slinavke.

  • Če je kisline premalo, tudi encimov iz trebušne slinavke ne bo dovolj za normalno prebavo hrane.

  • Zato boste videli neprebavljeno hrano v blatu ali plavajoče blato.

 

10. Slabokrvnost, kljub dodatkom železa

  • Če ste slabokrvni in ste svojo prehrano dopolnili z dodatki železa, pa ni bilo nobene spremembe, obstaja velika verjetnost, da vam primanjkuje želodčne kisline.

  • Želodčna kislina je kofaktor pri absorpciji železa. Če vam primanjkuje kisline, se tudi železo ne more absorbirati.

 


 

Preberite še članke:

 

 

 

 

© E-vitamin